PBR-texturen gebruiken

Onze BIM-textuurbestanden zijn in verschillende typen beschikbaar: ArchiCAD, Revit en PBR. Waar ArchiCAD en Revit texturen specifiek voor deze software zijn ontworpen, is het PBR bestandstype een meer universele indeling. Daarom is het voor de juiste toepassing van deze bestanden altijd verstandig om de handleidingen van je eigen software te raadplegen.

Wat is een PBR-textuurbestand?

Een PBR-textuurbestand is gebaseerd op fysisch correcte belichting en materialen, waardoor realistische rendering mogelijk is in verschillende 3D-software en render-engines. Het verschil met Revit- en ArchiCAD-texturen is dat deze laatste specifiek zijn geoptimaliseerd voor de interne rendering-engine en workflows van Revit en ArchiCAD, terwijl PBR-texturen ontworpen zijn voor algemeen gebruik in PBR-rendering in verschillende 3D-software en render-engines.

 

Hoe gebruik je de PBR-texturen?

Stap 1: Downloaden van de PBR-textuur

Om te beginnen download je de zip-bestanden met de PBR-texturen van onze website.
 

Stap 2: Uitpakken van de zip-bestanden

Navigeer naar de locatie waar je het zip-bestand hebt opgeslagen en pak het uit met behulp van een unzip-programma zoals WinRAR, 7-Zip of de ingebouwde unzip-functie van jouw besturingssysteem.
 

Stap 3: Verkenning van de bestandsstructuur

Zodra het zip-bestand is uitgepakt, zie je een drietal mappen. In dit geval richten we ons op de map PBR. In deze map vind je verschillende bestanden:

  • Albedo: Dit is de basiskleur van de textuur en wordt vaak aangeduid als "diffuse".
  • Normaal: Dit geeft de richting van de oppervlakken aan en zorgt voor realistische belichtingseffecten.
  • Specular: Dit bepaalt de glansintensiteit van het oppervlak.
  • Roughness: Dit bepaalt de mate van ruwheid van het oppervlak.
  • Glossiness: Dit is een alternatief voor roughness en bepaalt de mate van gladheid van het oppervlak.
  • Bump/Height: Dit voegt reliëf of hoogtedetails toe aan het oppervlak.

 

Stap 4: Toepassen van de PBR-textuur

Afhankelijk van het softwareprogramma dat je gebruikt voor jouw BIM-project, zijn er verschillende manieren om de PBR-textuur toe te passen. Raadpleeg de documentatie van jouw software voor gedetailleerde instructies. Over het algemeen moet je de specifieke textuurkanalen (albedo/diffuse, normaal, specular, roughness/glossiness, bump/height) toewijzen aan de juiste materialen in jouw project.
 

Stap 5: Optimalisatie en aanpassing

Je kunt de PBR-texturen naar wens optimaliseren en aanpassen om het gewenste uiterlijk van jouw materialen te bereiken. Experimenteer met verschillende instellingen en belichtingsomstandigheden om de gewenste resultaten te verkrijgen.

We hopen dat deze handleiding je verder heeft geholpen met het gebruiken van de PBR-texturen. Aangezien wij geen inhoudelijke expertise hebben in het gebruik van deze texturen kunnen we je helaas niet verder helpen met het gebruik van deze bestanden. Wel denken we uiteraard graag met je mee over je project en ontwerp. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als je op zoek bent naar advies!

Interesse in dit product?

We geven je enkele snelle tips waarmee je de juiste informatie kunt vinden om het product toe te passen.

Patrick

Technisch advies of sparren over het ontwerp van je project?

Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

Patrick van Haaften

Architect Adviseur